Heeft u vragen en/of opmerkingen over deze pagina, mailto:postbusear@rijksoverheid.nl


De EAR wordt opgevolgd door de RORA (RijksOverheid Referentie Architectuur), hier vindt u meer informatie over de RORA.

Informatiseringsdomein Gegevensdiensten

Versie door EARbot (overleg | bijdragen) op 3 jul 2014 om 13:14 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Publicatie |Status publicatie=Publicatie }} [[Bestand:Gegevensdiensten_Idomein.png|rechts|400px|alt=de figuur toont aan over welk van de 7 informatiseringsdomeine...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
de figuur toont aan over welk van de 7 informatiseringsdomeinen deze pagina gaat: Gegevensdiensten
Gegevensdiensten

Omschrijving van het domein

In de doelarchitectuur Digitale Duurzaamheid, die onderdeel uitmaakt van de Enterprise Architectuur Rijksdienst (EAR) wordt aangegeven dat deze daarbinnen behoort tot het domein ‘Document- en gegevensdiensten’. In de EAR is er voor gekozen te spreken over het domein Documentdiensten en het domein Gegevensdiensten. Bij beide domeinen richt de Rijksoverheid zich op het duurzaam ontwikkelen van bronnen met gestructureerde gegevens ofwel data. Diensten die worden aangeboden en kunnen worden afgenomen om gegevens te kunnen en mogen (her-)gebruiken vallen binnen het domein gegevensdiensten.

Doelarchitectuur

De focus bij de doelarchitectuur Digitale Duurzaamheid ligt bij de rijksbreed generieke documentdientsen. In de doelarchitectuur Digitale Duurzaamheid wordt aangegeven dat bij de gegevensdiensten het gaat om rijksbreed generieke functionaliteit naast semantiek en vorm van de generieke gegevens zelf, zoals basisregistraties en rijksregistraties. Gesignaleerd wordt dat er een trend is naar open data en dat deze voor gegevensdiensten een belangrijk punt is. Overwogen wordt daarom om in ieder geval principes met betrekking tot open data al in een volgende release van de EAR op te nemen. Een doelarchitectuur Gegevensdiensten ontbreekt tot op heden.

Principes, standaarden en informatiseringsdiensten

Onderstaande tabel toont de principes, standaarden en informatiseringsdiensten (bouwstenen) rond gegevensdiensten, die in diverse (doel)architecturen en registers voor dit domein zijn opgenomen.

Principes en afspraken Standaarden I-diensten

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 jun 2015 om 03:08.