Heeft u vragen en/of opmerkingen over deze pagina, mailto:postbusear@rijksoverheid.nl


De EAR wordt opgevolgd door de RORA (RijksOverheid Referentie Architectuur), hier vindt u meer informatie over de RORA.

DiDu: Ieder record heeft een unieke bron

Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 24 jun 2019 om 15:08 (Installed/upgraded by SmartCore)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
 
Principe.png
EAR Afgeleide principes zijn principes die de vertrekpunten en basisprincipes van de EAR nader verdiepen en concretiseren.

Eigenschappen

IDDiDu11
StellingDe eigenaar van de bron is verantwoordelijk voor de authenticiteit (inhoud, structuur, verschijningsvorm en gedrag) van de records. Records worden gebruikt uit deze unieke bron. Ieder record heeft een unieke bron.
InformatiseringsdomeinDocumentdiensten
Toelichting rationaleOm technische redenen (zoals in relatie tot performance, beveiliging of mobiliteit) kunnen kopieën nodig zijn. Als door fouten in techniek of beheer een gekopieerd record afwijkt van de vastlegging in de bron, wordt het record in de bron als juist aangemerkt. Voor betrouwbare dienstverlening is het gebruik van de juiste informatie en documenten van cruciaal belang. Uitgangspunt is dat binnen de overheid voor ieder informatieobject een unieke bron bestaat: de bronregistratie.
Toelichting implicatiesVoor de overheid zijn de bronregistraties leidend. De eigenaar van de bronregistratie is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de informatieobjecten in deze registratie. Wanneer informatieobjecten in meerdere gelijksoortige registraties vookomen, gelden alleen de informatieobjecten in de bronregistratie als betrouwbaar. Om technische redenen (zoals in relatie tot performance, beveiliging of mobiliteit) kunnen kopieën nodig zijn. Als door fouten in techniek of beheer een gekopieerd record afwijkt van de vastlegging in de bron, wordt het record in de bron als juist aangemerkt.
StatusAfgevoerd
Datum-geldig-vanaf2014/02/01
Datum-laatste-wijziging2015/05/26
Datum-afgevoerd2015/05/26
Versiebeheer150526 - Dit principe is een toepassing van NORA principe AP13. Het voegt daar geen nieuwe afspraken aan toe.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
DiDu: Ieder record heeft een unieke bronRealiseert

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Doc-Direct (Bouwsteen)RealiseertDiDu: Ieder record heeft een unieke bron
Doc-Direct (Bouwsteen)Realiseert principeDiDu: Ieder record heeft een unieke bron


Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 25 jul 2024 om 13:59.